השמנה- מחלת המאה
 
ד"ר עתליה קונלי

כיצד כושר השיפוט האישי צריך לפעול כשמדובר בכושר גופני?!
לכולנו ברור שאין שיטה (מתודה) יעילה המתאימה לכל אדם.
וכאן מדובר בבריאות, שהוא המצרך החיוני ביותר לכולנו, (לצערנו, אנו מתעסקים בו רק כשאנו חולים או חשים ברע).

כאן אנחנו נתרכז בנושא של כושר גופני שהרי בגישה הבריאותית הכוללנית (הוליסטית) אין מדובר בדיאטה אלא בתזונה נבונה, ואין מדובר "בלהרוג את עצמי על מנת לרזות ולחטב את גופי", שהיא אורח חיים בריא, הכולל חשיבה נכונה/ חיובית והרגלים בריאים המתאימים לכל אחד ועדיין מותאמים לכל יחיד, סובייקטיבית.
קיימת בעולם ובארצנו הקטנה קולקציה עצומה ומשתכללת של שיעורים המוצעים ע"י מכוני הכושר להרזיה, לחיטוב הגוף, דיאטות, כמספר האנשים שמוכנים לעשות אותן. כשמדובר במניעת מחלות ותחלואה יש לציין מחלות שמקורן בתסמונות מטבוליות: לחץ דם, סוכרת, שומנים בדם, השמנת יתר, התקפי לב, שבץ מוחין, הפרעות גדילה, דכאון ומצבי רוח משתנים עד לקיצוניות. ירידה בתפקוד קוגניטיבי, תפקוד מיני לקוי, אוסטיאופורוזיס, אוסטיאוסטיטיס. מחלות סומטיות, סרטן השד, סרטן המעי הגס, תשישות כרונית, הדבקות המעי, תסמונת המעי הרגיז, גידולים שפירים בפרוסטטה, אבני מרה, תופעות גיל המעבר, מחלות גנטיות, בלוטת התריס, מחלות עיניים, נפילות ועוד ועוד ועוד. לכל אלו ישנם מכונים היום שמציעים לנו פעילויות גופניות ודיאטות המפחיתות את הסיכון למחלות הנ"ל.

וכיצד? המנגנונים באמצעותם הפעילות הגופנית אכן משפיעה על ירידה בתחלואה אלו הן: ויסות הגנים, שפור במצבי – רוח (ע"י העלאת האדרנלין כושר + תחרות + חברתיות). האטת ההזדקנות ע"י התרחבות כלי הדם ההיקפיים (ע"י תחמוצת החנקן), הגברת הרגישות לאינסולין, עליה ברמות HDL = "הכולסטרול הטוב", שיפור התפקוד הקוגנטיבי עוד ועוד.

לסיכום, חוסר פעילות גופנית לצד תזונה לקויה הם נגד הפיזיולוגיה של הגוף והמחיר הוא תופעות פתופיזיולוגיות של מערכות גופניות שונות.

כעת, נתמקד בשיפוט נבון בכושר הגופני.
אם כן, ההבנה שפעילות גופנית זו או אחרת משפרת תפקודים זה שלב ראשון. השלב הבא הוא להסביר מהי הפעילות הגופנית הספציפית לכל אדם באשר הוא "עולם" -גופנפש - ופעילות זו תתאים לאחר ולא לו.

כמו כן יש להתחשב במה שהאדם עצמו נהנה לעשות ועל כן יעשה מתוך רצון ולא מתוך הכרח, והתוצאה תהיה הרבה יותר טובה גופנפש.

לדוגמה, שהרופא פוקד על החולה עם בעיות גב לשחות! (איזה מישחה?!) זה אכן ספורט מועדף בהרבה מצבים של כאבי – גב ולו רק בשל האפקט במים והתנועתיות עם ונגד המים ואולי אף בבריכה מחוממת כל אלו נקודות לזכות השחיה, אך כשהאדם עצמו פוחד ממים (עם הסיבות המובנות או מובנות לו של עצמו) לא נהנה ממים ואף לא יודע לשחות. אז בגיל מבוגר יתחיל ללמוד בשל, ועם ונגד כאבי – הגב שלו??

ובכן, כמו בכל נושא יש וכדאי להבין מה בין "צריכים" ל"רוצים" ומה סדר העדיפויות. מהי המטרה מהו התהליך ולאיזו תוצאה אני שואפ(ת) תובנות אלו יביאו להתמדה!

אני מתפרנסת מהנזקים שאנשים עושים לעצמם בחדרי הכושר השונים.
נתחיל מזה שההדרכה המצוינת ע"י מוסמכים בהחלט ניתנת לגבי המכשירים והשימוש הנכון בהם. אותו מדריך מוסמך אינו יודע ואינו יכול להרגיש את שאת(ה) מרגיש(ה) לפני התרגיל בזמן הפעילות ואחריה. מבחינת הכאב, הקושי והסבילות של השרירים. שזו בלבד היא תורה חשובה מאד שניתנת למדידה בכל רגע נתון. תלוי במספר גורמים: פיזיולוגיים, השפעות סביבתיות, מצב רוח ותכנות המוח.

כשמדובר בחיטוב הגוף, הכוונה היא לירידה באחוז רקמות השומן תוך כדי בניית רקמות שרירים, מבלי לפגוע במסת השרירים, הגידים, המיתרים והסחוסים שבפרקים. כמו כן לעשות את הפעילות הספורטיבית תוך כדי שמירה על דופק של 60%-80% מהדופק המירבי. מעל לרמה זו של דופק, יגרם נזק למאגר הפחמימות ולא להמסת השומנים: ואז לאחר גמר הפעילות יווצר תיאבון מוגבר לפחמימות, ואז מה הואילו חכמים בתקנתם?!
אני מדגישה את ההקשבה לגוף שהוא הרי "פרסונה" (אישיות) בפני עצמו והוא מדבר עימנו כל הזמן – מה הוא רוצה להגיד לנו ברגע נתון!?! דופק, נשימה, מתח, סימטריה בין שני הצדדים, וכמובן כאב שהוא אות אזהרה – "רמזור".

חשוב להתחיל לאט ולהעלות תוך מספר שבועות את העוצמה, מס' החזרות בכל תרגיל ואת משך הפעילות עד כשעה ליום.

רצוי לשלב בין פעילויות אירוביות כמו: הליכה, דיווש. אני אישית לא ממליצה על ריצה אלא אם כן את(ה) אץ(ה) מרתון וזאת בשל הנזק לגב ולברכיים. לבין פעילות אנאירוביות – כמו אימון על רצפה – מזרון ובמכשירים נבחרים ונבחנים, המפעילים את כל חלקי הגוף בהדרגה ובאיזון.

כיום ישנן הרבה פעילויות מודרכות לחיטוב הגוף כמו יוגה – פילאטיס, סטרצ'ינג, טרקינג, ריקודים שונים כולל ריקודי בטן, ריקודי עם/ עמים, מודרני, קלאסי, לטיני, אפריקני, קובני, טנטרה ועוד ועוד.

בכל דבר שתבחר(י) – הבחירה והאחריות כמו על חייך – בידיך. תתחרה(י) אך ורק בעצמך תוך כדי הכרות עם והוקרה מחודשת מפעם לפעם מיום ליום לגוף שלך – המכונה הנהדרת הזו, שתפקידה לשרת אותך ועל כן אל תעשה לה "דווקא" – קח(י) זמן להפוגות, למנוחות בין לבין התרגילים לצורך השבת הנוזלים. שתיה, מחשבה תחילה, נשימה מודעת וכך תתחבר(י) שוב לנשמה הייחודית שלך.

הגדולה של "רז כיף" .ועל כן נחשב כפטנט ייחודי – רקמת השומן מן המחסנים/ עודפים מפנה את מקומה לרקמת שריר שנבנית במיוחד בעזרתן של חומצות האמינו הנמצאות בטבלית. כמו כן מעלה את הויטאליות הפיזיולוגית והכוללנית.

אין ספק שכושר גופני תוך כדי כושר שיפוט נותנים את התוצאות המירביות, והעיקר לצאת נשכרים בכל מה שכבר צויין: איכות חיים, אורך חיים וחסכון כלכלי מתוך שמירה על הבריאות ע"י רפואת מנע וכך גם נחסוך בעלויות הרפואיות.

כי נפש בריאה בגוף בריא!
וזה סוד (רז) הכיף!